divendres, 6 de març del 2009

Passos de gegant: des del dret al vot a la Llei d'Igualtat

Què significa el 8 de març, dia Internacional de la Dona Treballadora?
 
En 100 anys el moviment pels drets de la dona ha aconseguit canviar situacions que duien arrelades des de fa milers d'anys: el dret al vot, la igualtat davant la llei, el dret a decidir sobre el propi cos, la baixa per maternitat, la igualtat en el divorci… canvis socials profunds que han tret a les dones del nostre paper tradicional d'esclaves privades i productores de nens.
 
És cert que queda molt per caminar, que aquests avanços només els estem gaudint un petit nombre de dones del primer món, que les desigualtats en els salaris són enormes, que la pobresa en el món segueix tenint nom de dona, que l'explotació sexual està a l'ordre del dia, que en molts països se'ns lapida, viola o mata impunement. Que ara que el capitalisme està en crisi, ja sabem qui la pagarà: els més desfavorits, entre els quals les dones som majoria.
 
Però és bo recordar que es poden canviar les coses, en tots els àmbits. Cada vegada que algú diu "això que demaneu és impossible" o "sou uns il·lusos" pensem en com seria avui la nostra vida si ningú hagués donat un pas pels nostres drets.
 
Amb aquest esperit constructiu, des de la secció de CGT Barcelona hem volgut incorporar-nos en la negociació i el desenvolupament del Pla d'Igualtat de la nostra empresa.
 
Perquè el moviment es demostra caminant, en tots els nivells. I per això també us convidem a les nostres assemblees, a proposar, a preguntar-nos qualsevol dubte sobre sous, sobre maternitat, si us sentiu acorralades o discriminades, a utilitzar la imaginació i les possibilitats reals per a canviar el món. Perquè és possible i necessari.